Karkówka w mojej kuchni jest dość częstym gościem, podaje ją najczęściej w różnego rodzaju sosach. Dziś wersja najprostsza, ze składników, które są w każdej kuchni.
50 min
Składniki:
1 kg karkówki w plastrach oprószoną solą i pieprzem
5 cebul – pokrojonych w plasterki
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
4 ziarna pieprzu
1 łyżeczka majeranku
Mąka
0,5 litr bulionu wołowego
Pieprz Cayenne (jeśli lubimy pikantne dania)
Mąka pszenna
Karkówka w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę obtoczoną w mące podsmażamy w rondlu na rozgrzanym oleju, aż nabierze złocistego koloru. Karkówkę zdejmujemy na talerz –odstawiamy.
Do rondla dolewamy 1 łyżkę oleju wrzucamy przyprawy i chwilę przesmażamy aż uwolnią swój aromat, dodajemy cebulę. Smażymy około 5 minut aż lekko zbrązowieje. Jak cebula nabierze koloru dokładamy do niej karkówkę i wlewamy bulion zagotowujemy. Jak nasze mięso wraz z cebulą zacznie się gotować, przykrywamy je pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy około 35 minut. PO tym czasie próbujemy zredukowany sos i ewentualnie dosalamy i dopieprzamy do smaku.
Karkówka ta najlepiej smakuje z niedocenioną kaszą gryczaną
Uwaga! Jeśli trafiała nam się bardzo twarda karkówka dodajemy do sosu 1 łyżeczkę soku z cytryny, podkręci ona smak sosu i przy okazji zmiękczy mięso
Komentarze