Karkówka duszona w sosie cebulowym

4.96 (168 ocen)

  • 1 min
  • Średni

Mięciutki, soczysty karczek duszony w cebulowym sosie. A do niego ziemniaki i ulubiona surówka. Jednym słowem pycha obiad!

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • 5 plastrów karkówki
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 łyżeczka kminku
    szczypta cząbru
    sól, pieprz, słodka papryka
    1 łyżka mąki
    olej
Wystaw ocenę:

4.96 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka duszona w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę umyć, osuszyć i delikatnie rozbić, a następnie dobrze natrzeć z każdej strony solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.
    Na głębokiej patelni podgrzać olej. Cebule i czosnek obrać i pokroić w paski. Wrzucić na olej i lekko podsmażyć, dodać mięso - ułożyć plaster przy plastrze. W jednej szklance wody wymieszać pozostałe przyprawy i zalać mięso. Dodać wody, tak aby przykryła całość, następnie przykryć pokrywką i dusić około 20-25 minut. Od czasu do czasu przemieszać. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z sosu, w połowie szklanki wody rozprowadzić mąkę, przelać do sosu, wymieszać i zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dodać z powrotem mięso do sosu, przemieszać. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować