Karkówka duszona w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę umyć, osuszyć i delikatnie rozbić, a następnie dobrze natrzeć z każdej strony solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.
Na głębokiej patelni podgrzać olej. Cebule i czosnek obrać i pokroić w paski. Wrzucić na olej i lekko podsmażyć, dodać mięso - ułożyć plaster przy plastrze. W jednej szklance wody wymieszać pozostałe przyprawy i zalać mięso. Dodać wody, tak aby przykryła całość, następnie przykryć pokrywką i dusić około 20-25 minut. Od czasu do czasu przemieszać. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z sosu, w połowie szklanki wody rozprowadzić mąkę, przelać do sosu, wymieszać i zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dodać z powrotem mięso do sosu, przemieszać. Gotowe.
Komentarze