Karkówka po cygańsku

4.48 (191 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Mięciutka i krucha karkówka zapiekana w przepysznym sosie z papryką i pieczarkami. Rewelacyjne w smaku danie które sprawdzi się na rodzinny obiad jak i na imprezę.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    300 gramów pieczarek
    1 duża lub 2 mniejsze papryki mogą być w różnych kolorach
    1 duża cebula około 200 gramów
    1 szklanka (250ml) passaty pomidorowej
    1 kopiasta łyżka majonezu
    sól
    pieprz
    1 duży ząbek czosnku
    plaska łyżka majeranku
    1 łyżka octu jabłkowego
    5 łyżek wody lub rosołu
Wystaw ocenę:

4.48 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy w centymetrowe plastry, doprawiamy solą i pieprzem. Plastry karkówki obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym tłuszczu. Smażymy chwilę tylko do lekkiego przyrumienienia.
  • 2. Cebulę kroimy w piórka.
    Paprykę kroimy dużą kostkę.
    Pieczarki mniejsze kroimy na połowę większe na ćwiartki.
  • 3. Passatę mieszamy z majonezem i wodą, dodajemy pół płaskiej łyżeczki soli, ocet, majeranek przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cukru, oraz pieprz całość dokładnie mieszamy.
  • 4. Podsmażoną karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Na mięsie układamy wcześniej wymieszane ze sobą warzywa.
    Całość zalewamy równomiernie sosem pomidorowym.
  • 5. Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
    Pieczemy około 30 minut.
    Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę.

Porady

Jeżeli mamy grubsze plastry mięsa to wydłużamy czas pieczenia o 10-15 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Karkówka Mięso Pieczarki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować