Karkówka po Cygańsku

5 (189 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rozpływająca się w ustach miękka i soczysta, karkówka.Panowie bardzo lubią takie obiady.Polecam :-)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    1-1,5 kg karkówki
    3 duże cebule
    pół kg pieczarek
    2 duże papryki
    sól i pieprz do smaku
    ulubione przyprawy do karkówki
    olej
    mąka do obtoczenia

    Zalewa:

    3\4 szkl.wody
    3 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki octu winnego
    3\4 szkl.ketchupu pikantnego
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżka musztardy
    2 łyżki cukru
    1\3 łyżeczki słodkiej papryki
    2,3 ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka. 1. Karkówkę myjemy,osuszamy i kroimy na plastry,skrapiamy olejem,przyprawiamy ulubionymi przyprawami do karkówki,solą i pieprzem,wkładamy do pojemnika ,zamykamy i wrzucamy na noc do lodówki.
  • Karkówka. 2. Na drugi dzień obtaczamy w mące i przysmażamy z obu stron na złoto,na oleju,
  • Karkówka. 3. układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
  • Karkówka. 4. Cebulę obieramy,myjemy,kroimy w piórka i wykładamy na plastry karkówki.
  • Karkówka. 5. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki,następnie wykładamy na cebulę.
  • Karkówka. 6. Paprykę myjemy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy na paseczki,wykładamy na pieczarkach.
    Wszystkie składniki zalewy wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem mieszamy w miseczce trzepaczką rózgową i zalewamy nią karkówkę z warzywami.
  • Karkówka. 7. Zamykamy naczynie żaroodporne,lub przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 1,5-2 godz.pieczemy w temp.190 C.
    Na 15 min.przed końcem pieczenia ściągamy przykrywkę lub folię,po to by nadmiar wody odparował a sos zgęstniał.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami,u nas ziemniaczki i oczywiście swojskie kiszone ogórki :-)

Porady

Ważne,aby naczynie ,w którym pieczemy mięso było zamknięte,przykryte,dzięki temu mięso będzie miękkie i soczyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować