KARKÓWKA PO CYGAŃSKU

  • wyświetlono: 2061 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Pyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w piekarniku. Przygotowana w ten sposób jest niesamowicie delikatna i krucha, a do tego niezwykle soczysta, i aromatyczna

P6221168
  • 4 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

ok. 600-700 g karkówki
2 czerwone papryki
3 cebule
300 g pieczarek
4 ogórki kiszone
sól, pieprz
papryka słodka mielona
papryka ostra
czosnek granulowany
2-3 łyżki oleju
mąka do oprószenia
Sos:
1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
1/2 szklanki wody
2 łyżki ketchupu
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka cukru
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1/4 łyżeczki papryki ostrej

Sposób przygotowania przepisu:

KARKÓWKA PO CYGAŃSKU

  • 1. Karkówkę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i czosnkiem. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godz.
    Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki, które przekrawamy na pół. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Ogórki odsączamy z zalewy i kroimy w półplasterki
  • 2. Sos:
    Do wysokiego naczynia przelewamy pomidory z puszki i blendujemy na gładki sos. Mieszamy z wodą i octem jabłkowym. Następnie dodajemy ketchup, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz cukier i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy papryką słodką, papryką chili oraz szczyptą soli i pieprzu.
  • 3. Karkówkę wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i kroimy w grubą kostkę. Kawałki mięsa oprószamy mąką i podsmażamy na rozgrzanym oleju, na patelni. Następnie umieszczamy je na dnie naczynia żaroodpornego. Na mięsie wykładamy piórka cebuli, następnie pokrojone pieczarki, kawałki papryki i na wierzchu ogórki kiszone. Całość zalewamy sosem i przykrywamy naczynie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5 godz.
    Podajemy z ziemniakami, kaszą lub innymi dodatkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsopieczarkipaprykakarkówkaobiadsos pomidorowykuchnia polskaogórek kiszony

Komentarze

Podobne przepisy

schab po cygańsku

Dodane przez: mariosylwia

Schab po cygańsku

:-) Gorąco polecam (-:

zapiekanka po cygańsku

Dodane przez: agarybak76

Zapiekanka po cygańsku

Z makaronem, kiełbasą i papryką....

Dodane przez: AleksandraK90

Schab po cygańsku

Schab po cygańsku to bardzo prosty...

.

Dodane przez: Anitka0804

Parówki po cygańsku

Bardzo szybkie i smaczne danie...

image-0gci0m5

Dodane przez: monika016

Kiełbasa po cygańsku

Można jeść je jako danie obiadowe...

image-1ws73sy

Dodane przez: Magster

UDKA KURCZAKA PO CYGAŃSKU

Przepis na te udka nieco zmodyfikowałam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE