KARKÓWKA PO CYGAŃSKU

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w piekarniku. Przygotowana w ten sposób jest niesamowicie delikatna i krucha, a do tego niezwykle soczysta, i aromatyczna

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 600-700 g karkówki
    2 czerwone papryki
    3 cebule
    300 g pieczarek
    4 ogórki kiszone
    sól, pieprz
    papryka słodka mielona
    papryka ostra
    czosnek granulowany
    2-3 łyżki oleju
    mąka do oprószenia
    Sos:
    1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki ketchupu
    1 łyżka octu jabłkowego
    1 łyżka cukru
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1/4 łyżeczki papryki ostrej
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Karkówka po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i czosnkiem. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godz.
    Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki, które przekrawamy na pół. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Ogórki odsączamy z zalewy i kroimy w półplasterki
  • 2. Sos:
    Do wysokiego naczynia przelewamy pomidory z puszki i blendujemy na gładki sos. Mieszamy z wodą i octem jabłkowym. Następnie dodajemy ketchup, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz cukier i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy papryką słodką, papryką chili oraz szczyptą soli i pieprzu.
  • 3. Karkówkę wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i kroimy w grubą kostkę. Kawałki mięsa oprószamy mąką i podsmażamy na rozgrzanym oleju, na patelni. Następnie umieszczamy je na dnie naczynia żaroodpornego. Na mięsie wykładamy piórka cebuli, następnie pokrojone pieczarki, kawałki papryki i na wierzchu ogórki kiszone. Całość zalewamy sosem i przykrywamy naczynie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5 godz.
    Podajemy z ziemniakami, kaszą lub innymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso Ogórek Papryka Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować