Karczek z porzeczkami i agrestem (z szybkowaru)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Karczek gotowany z porzeczkami, agrestem, kapustą i pieczarkami. Dzięki użyciu szybkowaru jest miękki i delikatny.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Karczek - 4 plastry
    Pieczarki - 500g
    Cebula - 2szt
    Kapusta biała - 1/4 małej główki
    Kapusta czerwona - 1/4 małej główki
    Porzeczki czerwone - 2 garści
    Agrest - 3 garści
    Miód - 2 łyżki
    Sos sojowy - 2 łyżki
    Ocet - 1 łyżka
    Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
    Przyprawy:
    jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty - po 5 szt
    Papryka mielona słodka i wędzona, pieprz ziołowy - po 1/2 łyżeczki
    pieprz do smaku
    Mąka - 1 łyżka (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek z porzeczkami i agrestem (z szybkowaru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karczek z porzeczkami i agrestem (z szybkowaru) 1. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Kapusty szatkujemy. Cebulę kroimy w wiórka.
    Do szybkowaru wkładamy mięso, pieczarki, warzywa, owoce, sos sojowy, miód, koncentrat i wszystkie przyprawy. Zalewamy niecałą szklanką wody.
    Zamykamy garnek i gotujemy. Od moment złapania ciśnienia gotujemy 30 minut. Po tym czasie wyłączamy i czekamy, aż opadnie ciśnienie (lub schładzamy). Otwieramy garnek i doprawiamy danie pieprzem do smaku.

    Jeśli sos nie jest dla was wystarczająco gęsty można dodać mąkę rozprowadzoną w połowie szklanki wody i chwilę pogotować.

    Karczek jest kruchy, rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z kaszą gryczaną.

Porady

Do tego dania można użyć mrożonych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować