Gołąbki z szybkowaru

4.44 (170 ocen)

Użycie szybkowaru znacznie skraca czas przygotowywania gołąbków.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
    1 kg zmielonego mięsa ( np. wieprzowego)
    2 woreczki ryżu
    1 woreczek kaszy
    1 jajko
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    przyprawy ( sól, pieprz, papryka słodka i ostra, maggi, majeranek)
    olej
    bulion do zalania gołąbków( z 2-3 kostek rosołowych + ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy)

    Sos:
    0,5 l bulionu ( może być z kostki) ( można użyć wywar z szybkowaru)
    1 słoiczek przecieru pomidorowego
    3-4 łyżki ketchupu
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki mąki
    ok pół szklanki mleka
    przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, maggi, czerwona papryka słodka, ostra)
Wystaw ocenę:

4.44 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z szybkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy liście kapusty: Z kapusty wycinamy głąba. Kapustę wkładamy do dużego garnka z gotującą się wodą ( najlepiej aby cała główka była w wodzie). Gotujemy tak długo, aż z łatwością będzie można po kolei oddzielać liście. Wybieramy największe liście, ścinamy z nich zgrubienie głównego nerwu.
  • 2. Przygotowujemy farsz: Ryż i kaszę gotujemy ( al dente) i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. W misce mieszamy mięso mielone, ryż, kaszę, cebulę, jajko, wyciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku.
  • 3. Przygotowujemy gołąbki: Z farszu formujemy podłużne kulki. Na każdy liść kapusty nakładamy porcję farszu ( delikatnie spłaszczamy). Następnie składamy do środka lewą i prawą stronę liścia, po czym ściśle zawijamy w roladkę, tak aby mięso nie wydostało się z gołąbków w czasie duszenia.
    Na dno szybkowaru kładziemy parę pozostałych liści kapusty,na to ciasno układamy gołąbki do 3/4 wysokości szybkowaru. Zalewamy bulionem tak aby lekko przykryło gołąbki. Zamykamy szybkowar i gotujemy 15 minut (czas liczymy od momentu zagotowania,gwizdania gwizdka). Po tym czasie wyłączamy palnik i odstawiamy szybkowar na ok 15 minut ( aby się wszystko "uspokoiło"). Gołąbki wyciągamy na talerz.
  • 4. Sos:
    Wywar z szybkowaru przelewamy go garnka ( jeśli jest go za mało dodajemy wody/bulionu). Zagotować dodając przecier pomidorowy, ketchup,liść laurowy i ziele angielskie, cukier. Do mleka dolewany trochę gorącego bulionu, dokładnie mieszamy i dodajemy do bulionu. Mąkę rozprowadzamy w niepełnej szklance przygotowywanego sosu, mieszamy do uzyskania gładkiej, a następnie dodajemy do sosu,dokładnie mieszamy. Całość zagotowujemy,doprawiamy do smaku.
  • 5. Gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować