Gołąbki z szybkowaru

  • wyświetlono: 27691 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Użycie szybkowaru znacznie skraca czas przygotowywania gołąbków.

MagdalenaS

Składniki

1 główka kapusty
1 kg zmielonego mięsa ( np. wieprzowego)
2 woreczki ryżu
1 woreczek kaszy
1 jajko
2 cebule
2 ząbki czosnku
przyprawy ( sól, pieprz, papryka słodka i ostra, maggi, majeranek)
olej
bulion do zalania gołąbków( z 2-3 kostek rosołowych + ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy)

Sos:
0,5 l bulionu ( może być z kostki) ( można użyć wywar z szybkowaru)
1 słoiczek przecieru pomidorowego
3-4 łyżki ketchupu
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mąki
ok pół szklanki mleka
przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, maggi, czerwona papryka słodka, ostra)

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z szybkowaru

  • 1. Przygotowujemy liście kapusty: Z kapusty wycinamy głąba. Kapustę wkładamy do dużego garnka z gotującą się wodą ( najlepiej aby cała główka była w wodzie). Gotujemy tak długo, aż z łatwością będzie można po kolei oddzielać liście. Wybieramy największe liście, ścinamy z nich zgrubienie głównego nerwu.
  • 2. Przygotowujemy farsz: Ryż i kaszę gotujemy ( al dente) i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. W misce mieszamy mięso mielone, ryż, kaszę, cebulę, jajko, wyciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku.
  • 3. Przygotowujemy gołąbki: Z farszu formujemy podłużne kulki. Na każdy liść kapusty nakładamy porcję farszu ( delikatnie spłaszczamy). Następnie składamy do środka lewą i prawą stronę liścia, po czym ściśle zawijamy w roladkę, tak aby mięso nie wydostało się z gołąbków w czasie duszenia.
    Na dno szybkowaru kładziemy parę pozostałych liści kapusty,na to ciasno układamy gołąbki do 3/4 wysokości szybkowaru. Zalewamy bulionem tak aby lekko przykryło gołąbki. Zamykamy szybkowar i gotujemy 15 minut (czas liczymy od momentu zagotowania,gwizdania gwizdka). Po tym czasie wyłączamy palnik i odstawiamy szybkowar na ok 15 minut ( aby się wszystko "uspokoiło"). Gołąbki wyciągamy na talerz.
  • 4. Sos:
    Wywar z szybkowaru przelewamy go garnka ( jeśli jest go za mało dodajemy wody/bulionu). Zagotować dodając przecier pomidorowy, ketchup,liść laurowy i ziele angielskie, cukier. Do mleka dolewany trochę gorącego bulionu, dokładnie mieszamy i dodajemy do bulionu. Mąkę rozprowadzamy w niepełnej szklance przygotowywanego sosu, mieszamy do uzyskania gładkiej, a następnie dodajemy do sosu,dokładnie mieszamy. Całość zagotowujemy,doprawiamy do smaku.
  • 5. Gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym. Smacznego:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylakapustagołąbkiszybkowarkonkurs_szybkowar

Komentarze

Podobne przepisy

Karkówka z szybkowaru

Dodane przez: Świeca Urszula

Karkówka w sosie z szybkowaru

Danie jest znakomite.. Zaspokaja...

Wołowina z szybkowaru

Dodane przez: anik9

Wołowina z szybkowaru

Błyskawiczny sposób na delikatne...

Steki z łososia z szybkowaru.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Steki z łososia z szybkowaru

Szybkie i zdrowe danie.

Karkówka w kapuście z grzybami

Dodane przez: olinek_82

Karkówka w kapuście z grzybami (szybkowar...

Pyszne, soczyste i mięciutkie mięso...wprost...

indyk

Dodane przez: zbysiowa

Pierś indycza z szybkowaru

Pyszne, soczyste i aromatyczne...

Żeberka z warzywami i imbirem z szybkowaru

Dodane przez: luna19

Żeberka z warzywami i imbirem z szybkowaru

I znów szykowar. Naprawdę szybko....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE