Gołąbki z szybkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy liście kapusty: Z kapusty wycinamy głąba. Kapustę wkładamy do dużego garnka z gotującą się wodą ( najlepiej aby cała główka była w wodzie). Gotujemy tak długo, aż z łatwością będzie można po kolei oddzielać liście. Wybieramy największe liście, ścinamy z nich zgrubienie głównego nerwu.
2.Przygotowujemy farsz: Ryż i kaszę gotujemy ( al dente) i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. W misce mieszamy mięso mielone, ryż, kaszę, cebulę, jajko, wyciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku.
3.Przygotowujemy gołąbki: Z farszu formujemy podłużne kulki. Na każdy liść kapusty nakładamy porcję farszu ( delikatnie spłaszczamy). Następnie składamy do środka lewą i prawą stronę liścia, po czym ściśle zawijamy w roladkę, tak aby mięso nie wydostało się z gołąbków w czasie duszenia.
Na dno szybkowaru kładziemy parę pozostałych liści kapusty,na to ciasno układamy gołąbki do 3/4 wysokości szybkowaru. Zalewamy bulionem tak aby lekko przykryło gołąbki. Zamykamy szybkowar i gotujemy 15 minut (czas liczymy od momentu zagotowania,gwizdania gwizdka). Po tym czasie wyłączamy palnik i odstawiamy szybkowar na ok 15 minut ( aby się wszystko "uspokoiło"). Gołąbki wyciągamy na talerz.
4.Sos:
Wywar z szybkowaru przelewamy go garnka ( jeśli jest go za mało dodajemy wody/bulionu). Zagotować dodając przecier pomidorowy, ketchup,liść laurowy i ziele angielskie, cukier. Do mleka dolewany trochę gorącego bulionu, dokładnie mieszamy i dodajemy do bulionu. Mąkę rozprowadzamy w niepełnej szklance przygotowywanego sosu, mieszamy do uzyskania gładkiej, a następnie dodajemy do sosu,dokładnie mieszamy. Całość zagotowujemy,doprawiamy do smaku.
5.Gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym. Smacznego:)
Komentarze