Kapusta ze śliwkami kalifornijskimi

4.5 (166 ocen)

Nie wyobrażam sobie Świąt bez takiej kapusty. Ważne jest to, że smakuje wyśmienicie nie tylko 24 grudnia. Kapustę można podać jako osobne danie, może też posłużyć jako farsz do pierogów lub kapuśniaczków.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
    2 cebule
    1 marchewka
    2 liście laurowe
    15-20 dag suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek)
    Ziele angielskie - kilka sztuk
    Cukier, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Kapusta kiszona

Kapusta ze śliwkami kalifornijskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę płuczemy i odsączamy na sicie, szatkujemy. Cebulę kroimy w talarki, marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Od czasu do czasu mieszamy, a w razie potrzeby dolewamy wody. Na koniec doprawiamy solą i cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować