Kapusta zapiekana ze śmietaną

4.51 (172 ocen)

  • 60 min

Kapusta zapiekana ze śmietaną idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs. Potrawę możemy wzbogacić o posiekany koperek, a zamiast kapusty białej możemy wykorzystać kapustę kiszoną. Aktualnie kapusta jest tania, wiec zachęcam do wypróbowania.

  • 60 min

Składniki:

  • nieduża główka kapusty
    1 cebula
    2 marchewki
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta zapiekana ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, wkładamy do dużego garnka, podlewamy wodą i gotujemy, aż lekko zmięknie (nie może być zbyt miękka). Po ugotowaniu odlewamy wodę.
    Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu, dodajemy marchewkę, podlewamy lekko wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i dusimy kilka minut. Warzywa przekładamy do kapusty, mieszany, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Na końcu wlewamy śmietanę, mieszamy. Kapustę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zapiekamy około 30 minut w 150 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować