Zasmażana biała kapusta ze śmietaną

4.49 (151 ocen)

Tak przygotowana kapusta świetnie zastępuję sałatkę w drugim daniu , dobrze także smakuje podana ze świeżym pieczywem.

Składniki:

  • 1/2 główki małej, młodej białej kapusty
    2 młode marchewki
    1/2 pęczka koperku
    2 łyżki masła śmietankowego
    250 ml śmietany 18%
    1 łyżeczka octu
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Zasmażana biała kapusta ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć , osuszyć ( marchewki obrać).
    Kapustę poszatkować drobno , marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    Zalać warzywa wodą , gotować do miękkości około 30 min.
    Po tym czasie zawartość garnka przelać na sitko.
    Koperek umyć , osuszyć posiekać drobno.
    Na patelni rozpuścić masło , włożyć warzywa oraz koperek, wlać ocet , doprawić do smaku solą i pieprzem , smażyć ok 5 min. do całkowitego odparowania płynu co jakiś czas mieszając.
    Wyłączyć gaz , dodać śmietanę , wszystko dokładnie wymieszać.

Porady

Kapusta smakuje podana za równo na ciepło jak i zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować