Tort czekoladowo - wiśniowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Torcik z wykorzystaniem wiśni z nalewki. Biszkopty kakaowo - czekoladowe świetnie komponują się z masą czekoladową i owocami. Tort udekorowałam polewą i wiśniami kandyzowanymi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 20cm:

    Na biszkopty:
    5 jaj
    3/4 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki kakao
    50g startej czekolady

    Na masę czekoladową:
    400ml śmietanki kremówki
    200g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół)


    Do nasączenia:
    pół szklanki herbaty z cukrem

    Na polewę:
    3 łyżki gorącej wody
    3 łyżki cukru pudru
    100g masła lub margaryny
    3 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    wiśnie z nalewki, pół szklanki
    wiśnie kandyzowane do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowo - wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty: mąkę przesiewamy z kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę z kakao oraz startą czekoladę, delikatnie mieszamy do połączenia składników. 3 okrągłe tortownice lub foremki aluminiowe wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Masę dzielimy równo na 3 części, przekładamy do foremek, wyrównujemy. Pieczemy około 15-17 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy zupełnie wystygną boki biszkoptów oddzielamy nożykiem i blaty przekładamy na deseczkę.

    Krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy jeszcze lekko ciepłą czekoladę miksując cały czas. Masę dzielimy na równe 3 części.

    Na podkładce do tortów układamy pierwszy blat, nasączmy go lekko posłodzoną, wystudzoną herbatą. Wykładamy 1/3 kremu czekoladowego, rozprowadzamy równomiernie. Na masie układamy wiśnie, lekko dociskamy. Układamy kolejny blat, ponownie nasączamy, rozsmarowujemy krem i układamy wiśnie. Kończymy trzecim blatem, który również nasączamy. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią kremu. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia.

    Polewa: wodę umieszczamy w rondelku i wstawiamy na palnik o średniej mocy, dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Rondelek zdejmujemy z palnika, dodajemy kakao i mieszamy energicznie, aż powstanie gładka, gęsta polewa. Gdy polewa lekko przestygnie oblewamy tort i dekorujemy kremem i wiśniami kandyzowanymi. Ponownie schładzamy.

    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować