Czerwona kapusta zasmażana ze śmietaną

4.5 (174 ocen)

  • 40 min

Propozycja na smakowitą oraz delikatną czerwoną kapustę zasmażaną z dodatkiem śmietany. Kapusta idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale także jako samodzielna przekąska.

  • 40 min

Składniki:

  • - mała główka czerwonej kapusty (około 500 g)
    - 1 cebula czerwona
    - 1,5 szklanki bulionu
    - 3 łyżki gęstej śmietany
    - listek laurowy
    - ziele angielskie
    - sok z cytryny
    - plaster masła
    - cukier brzozowy
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czerwona kapusta zasmażana ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerwoną cebulkę kroimy w kostkę, szklimy ją na maśle, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, skrapiamy ją sokiem z cytryny i wszystko chwilę razem przesmażamy. Zawartość rondelka zalewamy bulionem, dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie i dusimy wszystko do momentu, aż kapustka odpowiednio zmięknie, a bulion odparuje. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy całość odrobiną cukru, solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Życzę smacznego! :)

Porady

* W wersji mięsnej, wystarczy, że na samym początku przygotowań przesmażymy kawałki kiełbasy z cebulką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować