W takiej formie często przygotowuję kapustę białą - szczególnie młodą. Jednak muszę stwierdzić, że czerwona smakuje równie dobrze, zwłaszcza z dodatkiem miodu. Polecam!
Składniki:
1 mała główka kapusty czerwonej (ok. 1 kg)
ocet 10% do gotowania
masło do formy
100 g masła
4 łyżki bułki tartej
1 - 2 łyżeczki płynnego miodu
sok cytryny do smaku
sól do smaku
Zapiekana czerwona kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę podzielić na ćwiartki i ugotować do miękkości (ok. 30 min) w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości octu. Dokładnie osączyć i wystudzić.
Naczynie do zapiekania natłuścić masłem, następnie przełożyć kapustę, tworząc niewielkie przestrzenie między liśćmi.
2.Masło rozpuścić, dodać bułkę tartą i miód - zrumienić. Masę doprawić do smaku.
Komentarze