Zapiekana czerwona kapusta

4.48 (158 ocen)

W takiej formie często przygotowuję kapustę białą - szczególnie młodą. Jednak muszę stwierdzić, że czerwona smakuje równie dobrze, zwłaszcza z dodatkiem miodu. Polecam!

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty czerwonej (ok. 1 kg)
    ocet 10% do gotowania
    masło do formy

    100 g masła
    4 łyżki bułki tartej
    1 - 2 łyżeczki płynnego miodu
    sok cytryny do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zapiekana czerwona kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekana czerwona kapusta 1. Kapustę podzielić na ćwiartki i ugotować do miękkości (ok. 30 min) w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości octu. Dokładnie osączyć i wystudzić.
    Naczynie do zapiekania natłuścić masłem, następnie przełożyć kapustę, tworząc niewielkie przestrzenie między liśćmi.
  • Zapiekana czerwona kapusta 2. Masło rozpuścić, dodać bułkę tartą i miód - zrumienić. Masę doprawić do smaku.
  • Zapiekana czerwona kapusta 3. Przygotowaną bułką nadziać kapustę.
  • Zapiekana czerwona kapusta 4. Zapiekać 15 - 20 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować