kapusta po punjabsku (pendżabsku)....

0 (0 ocen)

przepis z kuchni indyjskiej z "GP". Punjab (ang.), Pendżab (pol.) to stan na północy Indii, sąsiadujący m.in. z Pakistanem i Kaszmirem Kapustę można jeść z chlebem lub jako dodatek do mięs, polecam bo jest bardzo smaczna i szybka do zrobienia. Ja zrobiłam z włoskiej kapusty

Składniki:

  • 1/2 cebuli
    1 ząbek czosnku
    2,5cm imbiru
    2 zielone chili (ostatecznie można czerwone)
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka ziaren kuminu
    1 łyżeczka kurkumy
    500g kapusty, dość drobno posiekanej
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
    2 łyżeczki mielonego kuminu
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    1/4 łyżeczki chili w proszku
    1 łyżka niesolonego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta po punjabsku (pendżabsku).... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule, chili, czosnek i imbir posiekać drobno nożem, albo w malakserze - byle nie na pastę. Usmażyć na oleju, aby cebula zmiękła, ale nie zbrązowiała się.

  • 2. Dodać kumin w ziarnach, kurkumę i smażyć minute. Następnie dodać kapustę i wymieszać dokładnie, aby przyprawy ja oblepiły. Dodać resztę przypraw, podlać 4 łyżkami wody, przykryć i dusić do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Jeśli wody będzie mało to w trakcie uzupełnić.

    Kiedy kapusta jest już miękka, dodać masło, doprawić sola i wymieszać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

4.46 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kapusta kiszona po gruzińsku

4.49 (204 ocen)

Kapusta po japońsku

To może cię zainteresować