Kapuściany farsz np na kulebiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby suszone włożyć do większego garnka, zalać 1 szklanką gorącej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Odstawić na ok 5 minut.
Następnie do grzybów dodać kiszoną kapustę, wymieszać i zagotować. Gotować pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu mieszając ( ok 30 minut). Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować ok 10 min tak aby odparował płyn.
Do kapusty dodać kminek i majeranek, natomiast usunąć ziele angielskie i listek laurowy. Ostrożnie aby się nie poparzyć ( lub chwile odczekać aż przestygnie ) wyjąć na deskę i posiekać.
2.Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę ok 8 minut aż będzie szklista i lekko zrumieniona.
Dodać posiekaną kapustę i mieszając smażyć przez ok. 5 minut. Odstawić z ognia i ostudzić. Tak przygotowaną kapustę można zamrozić lub użyć od razu przygotowując np wigilijnego kulebiaka. Smacznego :)
Komentarze