Kapuściany farsz np na kulebiak

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybki i pyszny wigilijny farsz. Można przygotować wcześniej i zamrozić.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 45 g suszonych grzybów
    500 g kiszonej kapusty
    przyprawy: sól, pieprz- do smaku oraz listek laurowy, ziele angielskie, 2 łyżeczki kminku, 1 łyżka majeranku
    3 łyżki oleju
    1 cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kulebiak Dodatki

Kapuściany farsz np na kulebiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby suszone włożyć do większego garnka, zalać 1 szklanką gorącej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Odstawić na ok 5 minut.
    Następnie do grzybów dodać kiszoną kapustę, wymieszać i zagotować. Gotować pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu mieszając ( ok 30 minut). Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować ok 10 min tak aby odparował płyn.
    Do kapusty dodać kminek i majeranek, natomiast usunąć ziele angielskie i listek laurowy. Ostrożnie aby się nie poparzyć ( lub chwile odczekać aż przestygnie ) wyjąć na deskę i posiekać.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę ok 8 minut aż będzie szklista i lekko zrumieniona.
    Dodać posiekaną kapustę i mieszając smażyć przez ok. 5 minut. Odstawić z ognia i ostudzić. Tak przygotowaną kapustę można zamrozić lub użyć od razu przygotowując np wigilijnego kulebiaka. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować