Kulebiak Macieja Kuronia

0 (0 ocen)

Świąteczna potrawa

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mleka
    3 szklanki mąki pszennej
    1 żółtko
    20 dkg drożdży
    1 łyżka masła
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    farsz:
    50 dkg kapusty kiszonej
    2 garści suszonych grzybów
    1-2 cebule
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kulebiak macieja kuronia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalać ciepłym mlekiem i wymieszać z cukrem, kiedy zaczną pracować, wlać je do mąki i dodać resztę składników. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić je do wyrośnięcia.
    Grzyby namoczyć wcześniej, a następnie odgotować je razem z kapustą. Wystudzić i odcisnąć, w razie potrzeby pokroić. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, a następnie dodać kapustę z grzybami i podsmażyć. Doprawić do smaku.
    Ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim keksówkę, tak żeby wystawało na boki. Napełnić farszem i skleić ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) na około 45 minut. Podawać z barszczykiem :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować