Grochówka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tradycyjna sycąca zupa.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g suchego grochu łuskanego - połówki
    woda
    łyżeczka soli
    3 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    6 ziemniaków
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    350 g boczku surowego podwędzanego
    3 łyżki oleju lub smalcu
    Około 300 g kiełbasy lekko podwędzanej
    przyprawy: łyżka majeranku (lub więcej), 4 ziela angielskiego, 3 liski laurowe , do smaku soli i pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch wypłukać i zalać wodą na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnie jeszcze raz go wypłukać.
    Groch umieścić w garnku i zalać świeżą wodą ( trochę ponad poziom grochu ) , dodać łyżeczkę soli. Gotować do miękkości- około 45 - 60 minut.
    W tym czasie jeśli pojawi się piana - zebrać ją i odlać.
  • 2. W tym czasie w większym garnku na tłuszczu podsmażyć pokrojony boczek, kiełbasę oraz cebulę i czosnek. Całość zalać około 2 l wody. Dodać pokrojoną marchew i pietruszkę oraz przyprawy. Gotować około 15 minut.
    Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować około 20 minut.
  • 3. Do zupy dodać ugotowany Groch wraz z wodą w której się gotował. Doprawić do smaku. Całość gotować jeszcze na małym ogniu około 10 minut.
    Smacznego ;)

Porady

Zupę można odrobinę zagęścić. 1 małą łyżeczkę mąki najpierw rozrobić w zimnej wodzie i taki płyn mączny wlać do zupy. Zupę zamieszać i ponownie zagotować, wyłączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować