Zupka wiosenna z młodej kapustki

5 (168 ocen)

  • 45 min
  • Łatwy

Pyszna zupka, najlepsza z młodej kapusty, ale i później smakuje wybornie.

  • 45 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 skrzydełka z kurczaka
    •1/4 średniej główki młodej kapusty
    •1 marchewka
    •1 mały młody por
    •1 gałązka młodego selera
    •1 mała młoda cebulka
    •1 stary średni ziemniak
    •1/2 pęczka koperku
    •200 ml słodkiej śmietanki 18%
    •1 łyżeczka cukru
    •1 łyżka soku z cytryny
    •sól, pieprz mielony
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupka wiosenna z młodej kapustki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyściłam, obrałam ze starych liści, umyłam i drobno poszatkowałam.Lekko roztarłam z cukrem, solą i sokiem z cytryny. Zostawiłam na 15min. aby puściła sok.
  • 2. Skrzydełka umyłam, zalałam 1.5 litrami zimnej wody i zagotowałam, odszumowałam.
    Marchewkę oczyściłam, starkowałam.
    Pora umyłam i drobno pokroiłam.
    Selera opłukałam.
  • 3. Do garnka ze skrzydełkami włożyłam marchewkę, pora, selera i pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowaną kapustę.

    Gotowałam 30 min. Wyjęłam gałązkę selera a zupę zaprawiłam śmietanką, posypałam obficie posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować