Pyszna zupka, najlepsza z młodej kapusty, ale i później smakuje wybornie.
45 min
Łatwy
Składniki:
3 skrzydełka z kurczaka
•1/4 średniej główki młodej kapusty
•1 marchewka
•1 mały młody por
•1 gałązka młodego selera
•1 mała młoda cebulka
•1 stary średni ziemniak
•1/2 pęczka koperku
•200 ml słodkiej śmietanki 18%
•1 łyżeczka cukru
•1 łyżka soku z cytryny
•sól, pieprz mielony
Zupka wiosenna z młodej kapustki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyściłam, obrałam ze starych liści, umyłam i drobno poszatkowałam.Lekko roztarłam z cukrem, solą i sokiem z cytryny. Zostawiłam na 15min. aby puściła sok.
2.Skrzydełka umyłam, zalałam 1.5 litrami zimnej wody i zagotowałam, odszumowałam.
Marchewkę oczyściłam, starkowałam.
Pora umyłam i drobno pokroiłam.
Selera opłukałam.
3.Do garnka ze skrzydełkami włożyłam marchewkę, pora, selera i pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowaną kapustę.
Gotowałam 30 min. Wyjęłam gałązkę selera a zupę zaprawiłam śmietanką, posypałam obficie posiekanym koperkiem.
Komentarze