Kapuśniaczek z młodej kapustki

4.5 (154 ocen)

  • 50 min

Nie ma lepszej zupy na te porę roku

  • 50 min

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    1 duży pęczek koperku
    1 pęczek natki pietruszki
    1,5 litra bulionu u mnie rosół
    40 dag kiełbasy cienkiej np toruńskiej
    30 dag boczku gotowanego
    2 młode marchewki
    3 ziemniaki
    1 cebula
    1/2 szklanki śmietany
    1 łyżka mąki pszennej
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 listki laurowe
    3 łyżki oleju
    4 ziarenka ziela angielskiego
    sól do smaku pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kapuśniaczek z młodej kapustki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę i cebulę obieramy ,kroimy drobno.W dużym garnku rozgrzewamy trzy łyzki oleju szklimy cebulę dodajemy marchewkę i przesmażamy około 2 minuty.
    Kapuste oczyścić z wierzchnich liści poszatkować nożem włożyć do garnka z warzywami ,wrzucić ziele angielskie,liść laurowy dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki,kiełbasę i boczek kroimy w grubą kostke dokładamy do warzyw i gotujemy wszyastko razem około 20 minut,kiedy warzywa bedą już miękkie dodać umyty i pokrojony koperek oraz natkę pietruszki,włozyc koncentrat pomidorowy gotować około 5 minut.

    Śmietanę rozrobić z maką dodać do kapusty,doprowadzić do zagotowania ,doprawic solą i pieprzem do smaku.Podawać zupę gorącą .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować