Ciaato
300 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
75 g cukru
1 szczypta soli
1 łyżka kakao
1 jajko
Masa karmelowa
200 g cukru
20 g masła
300 g solonych orzeszków ziemnych
Kakaowe ciasteczka z orzechami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy je 30 minut, po czym rozwalkowujemy i wycinamy ok. 20 krążków o średnicy ok. 8 cm.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.
2.Cukier toiy na rozgrzanej patelni, powoli aby go nie przypalić, następnie dodajemy masło i wlewamy ok. 50 ml wody. Energicznie mieszamy. Do powstałego karmelu dodajemy orzechy, pozostawiamy ok. minuty na ogniu a następnie przekładamy porcjami na upieczone ciasteczka.
Smacznego
Komentarze