sernik z orzechami w karmelu

  • wyświetlono: 10934 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 1

Jeden z najlepszych serników jakie jadłam, jestem z niego bardzo dumna. Jest delikatny, rozpływający się w ustach i bardzo syty, gorąco go Wam polecam :)

capri
  • 160min

Składniki

Spód:
170 gramów ciasteczek typu petitki
90 gramów roztopionego masła
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao

masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu półtłustego
1 niepełna szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 kopiasta łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
6 jaj
150 gramów stopionego, schłodzonego masła

masa orzechowa:
250 gramów średnio posiekanych włoskich orzechów
5 łyżek miodu
180 gramów cukru (optymalnie brązowego)
150 gramów masła

Sposób przygotowania przepisu:

sernik z orzechami w karmelu

  • 1. Ciasteczka rozkruszamy na piasek, możemy to zrobić w malakserze albo włożyć do grubszego woreczka i zmiażdżyć wałkiem. Dosypujemy kakao i przesiewamy wszystko razem.

    Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z ciasteczkami i kakao.

    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy masą ciasteczkową, dociekając i wyrównując powierzchnię. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek. Twaróg ucieramy z cukrami i żółtkami, dodajemy masło i budyń, ucieramy.
    Białka ubijamy na pianę, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników.
    Masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (funkcja góra - dół), pieczemy 25 minut, następnie obniżamy temperaturę do 150 minut, pieczemy około 40 minut, a potem znów obniżamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Przez 40 minut i oczywiście w trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika ! Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki, studzimy w ten sposób przez kolejne 30 minut, potem wyjmujemy na blat i zostawiamy do całkowitego schłodzenia.

    Masa orzechowa.
    W rondlu rozpuszczamy masło z miodem i cukrem, wsypujemy orzechy, mieszamy, masa ma oblepić orzechy.


    Od razu wykładamy ją na powierzchnię ciasta, wygładzamy, leciutko dociskamy, wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia (najlepiej na kilkanaście godzin).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakitwarógorzechy włoskiesernikWielkanocmasa orzechowa

Komentarze

Podobne przepisy

krajanka z migdałami w karmelu

Dodane przez: capri

krajanka z migdałami w karmelu

pyszne domowe batoniki

sernik toffi

Dodane przez: klementynka

sernik toffi z orzechami

Jeden z najlepszych serników jakie...

Pyszne banany.

Dodane przez: BABECZKA 35

Banany w karmelu.

Lubicie banany? Jeżeli tak to,...

orzechy w karmelu

Dodane przez: Kasja1986

Orzechy włoskie w karmelu z profiterolami

Szybki, pyszny deser, gdy nie ma...

Eklery z budyniem i jabłkami w karmelu.

Dodane przez: MagdaKucharzy

Eklery z budyniem i jabłkami w karmelu.

Przepis na klasyczny deser w nowej...

Sernik z orzechami i karmelem

Dodane przez: Holga96

Sernik z karmelem i orzechami

Delikatny sernik na spodzie z ciasteczek,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE