sernik z orzechami w karmelu

4.97 (205 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Jeden z najlepszych serników jakie jadłam, jestem z niego bardzo dumna. Jest delikatny, rozpływający się w ustach i bardzo syty, gorąco go Wam polecam :)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Spód:
    170 gramów ciasteczek typu petitki
    90 gramów roztopionego masła
    2 kopiaste łyżki ciemnego kakao

    masa serowa:
    1 kg zmielonego twarogu półtłustego
    1 niepełna szklanka cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 kopiasta łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
    6 jaj
    150 gramów stopionego, schłodzonego masła

    masa orzechowa:
    250 gramów średnio posiekanych włoskich orzechów
    5 łyżek miodu
    180 gramów cukru (optymalnie brązowego)
    150 gramów masła
Wystaw ocenę:

4.97 (205 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z orzechami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka rozkruszamy na piasek, możemy to zrobić w malakserze albo włożyć do grubszego woreczka i zmiażdżyć wałkiem. Dosypujemy kakao i przesiewamy wszystko razem.

    Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z ciasteczkami i kakao.

    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy masą ciasteczkową, dociekając i wyrównując powierzchnię. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek. Twaróg ucieramy z cukrami i żółtkami, dodajemy masło i budyń, ucieramy.
    Białka ubijamy na pianę, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników.
    Masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (funkcja góra - dół), pieczemy 25 minut, następnie obniżamy temperaturę do 150 minut, pieczemy około 40 minut, a potem znów obniżamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Przez 40 minut i oczywiście w trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika ! Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki, studzimy w ten sposób przez kolejne 30 minut, potem wyjmujemy na blat i zostawiamy do całkowitego schłodzenia.

    Masa orzechowa.
    W rondlu rozpuszczamy masło z miodem i cukrem, wsypujemy orzechy, mieszamy, masa ma oblepić orzechy.


    Od razu wykładamy ją na powierzchnię ciasta, wygładzamy, leciutko dociskamy, wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia (najlepiej na kilkanaście godzin).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa orzechowa Orzechy Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować