Ciasteczka kakaowe z orzechami włoskimi

4 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wyjątkowo kruche ciasteczka z chrupiącymi kawałkami orzechów. Nie są zbyt słodkie, za to mocno kakaowe. Idealne do kawy!

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
    Cukier - 60g
    Jajko - 1szt
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Esencja waniliowa - kilka kropel
    Kakao - 20g
    Sól - szczypta
    Mąka pszenna - 150g
    Orzechy włoskie - 3 garście
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Kruche ciasteczka

Ciasteczka kakaowe z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy miksujemy kilka sekund w rozdrabniaczu, aby uzyskać drobne kawałki. Wysypujemy na talerz.
    Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, a potem wanilię, sól, kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
    Z ciasto odrywamy niewielkie kawałki (wielkości orzecha włoskiego). Formujemy kulkę, kładziemy ją na orzechach i lekko dociskamy. Odwracamy i znów dociskamy. Otrzymujemy ciasteczka obtoczone w kawałkach orzechów.
    Ciastka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez około 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, ale po ostudzeniu zrobią się twarde i bardzo kruche.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować