Kaczka z żurawiną, chrzanem i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealna na uroczysty obiad a proponuję tak przygotowaną kaczkę podać z białą fasolą

  • 40 min

Składniki:

  • Kaczka oczyszczona około 1,5-2 kg

    150 ml czerwonego wytrawnego wina

    0,5 kg jabłek

    50 g żurawiny

    50 g chrzanu tartego

    sól,majeranek

    sok z cytryny do smaku

    tłuszcz do polania

    .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka z żurawiną, chrzanem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną kaczkę umyć,natrzeć dokładnie solą i majerankiem,pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin .Następnie przełożyć do wysokiej formy,polać tłuszczem.Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec około 2 godz. w temp.180 st.C.Podczas pieczenia dość często skrapiać na początku winem i wodą a następnie wytworzonym sosem.Pod koniec pieczenia temperaturę zwiększyć do 200 st.C
  • 2. Jabłka umyć,przekroić na pół,wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w cząstki.
  • 3. Miękką kaczkę wyjąć i przełożyć na talerz
  • 4. Wytworzony sos z pieczenia przelać przez sito .
  • 5. Czysty sos połączyć z jabłkami,żurawiną i chrzanemi,dusić na patelni do momentu uzyskania miękkich jabłek,doprawić do smaku .Polać sosem kaczkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kaczka Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować