Kaczka z żurawiną, chrzanem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną kaczkę umyć,natrzeć dokładnie solą i majerankiem,pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin .Następnie przełożyć do wysokiej formy,polać tłuszczem.Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec około 2 godz. w temp.180 st.C.Podczas pieczenia dość często skrapiać na początku winem i wodą a następnie wytworzonym sosem.Pod koniec pieczenia temperaturę zwiększyć do 200 st.C
2.Jabłka umyć,przekroić na pół,wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w cząstki.
3.Miękką kaczkę wyjąć i przełożyć na talerz
4.Wytworzony sos z pieczenia przelać przez sito .
5.Czysty sos połączyć z jabłkami,żurawiną i chrzanemi,dusić na patelni do momentu uzyskania miękkich jabłek,doprawić do smaku .Polać sosem kaczkę.
Komentarze