Zapiekane pierożki z białą kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Tą przygotowane pierożki są pyszne.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:

    350 g mąki pszennej
    1 jajko
    sól do smaku
    około 150 ml wody
    30 g masła

    Ponadto:

    3 pętka białej kiełbasy
    1 duża cebula
    60 g masła
    ketchup pikantny
    100 g sera żółtego

Zapiekane pierożki z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mąkę przesiać na stolnicę,posiekać z miękkim masłem,wbić jako,zarobić ciasto nożem wlewając cienkim strumieniem wodę.Zrobić wolne ciasto

    2.Ciasto podzielić na części.Rozwałkować.Wykroić kieliszkiem krążki.Na połowę krążków nałożyć po plasterku obranej kiełbasy.Nakryć pozostałymi krążkami.Brzegi dobrze zlepić.Gotować w wrzącej osolonej wodzie kilka minut.Wyjąć łyżką cedzakową.

    3.Cebulę obrać,drobno posiekać.Usmażyć na maśle.

    4.W żaroodpornym naczyniu układać warstwami pierożki przekładając je cebulą,niewielką ilością ketchupu oraz serem startym na tarce o małych oczkach

    5.Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy