KACZKA z JABŁKAMI i ŻURAWINĄ

0 (0 ocen)

  • 12 godz.

KACZKA z JABŁKAMI i ŻURAWINĄ

  • 12 godz.

Składniki:

  • ok. 1,5 kg kaczki
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki majeranku
    ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    2 jabłka
    garść świeżej żurawiny
    sól i pieprz do przyprawienia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka z jabłkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę myjemy dokładnie,osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie smarujemy mieszanką oliwy, posiekanego czosnku i majeranku oraz soli i pieprzu.

    Tak przygotowaną odkładamy w misce na całą noc do lodówki do zamarynowania.

    Następnego dnia jabłka kroimy w ćwiartki (z jabłek trzeba wyciąć gniazda nasienne) mieszamy z żurawiną i wkładamy do środka kaczki.

    Kaczkę zszywamy nicią spożywczą i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni przez około 30 minut bez przykrycia, potem obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny (kaczka około 1,5 kg do większej trzeba wydłużyć czas pieczenia)

    Podczas pieczenia kaczkę trzeba polewać wytapiającym się z niej tłuszczem i obrócić na druga stronę.
    Pół godziny przed końcem pieczenia do naczynia żaroodpornego można włożyć główkę czosnku w łupinach przecięta na połówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować