Kaczka z jabłkami i żurawiną

4.49 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką z aromatycznymi ziołami, pachnąca owocową nutą żurawiny i dojrzewających w słońcu jabłek, to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kaczka (2,5kg)
    1kg jabłek
    150g żurawiny
    3 łyżeczki suszonego tymianku
    2 łyżeczki majeranku
    1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
    sól
    olej
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Kaczka z jabłkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka z jabłkami i żurawiną 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, majerankiem i tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Kaczka z jabłkami i żurawiną 2. Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Przełożyć do miski, dodać żurawinę i dokładnie wymieszać.
  • Kaczka z jabłkami i żurawiną 3. Kaczkę napełnić jabłkami wymieszanymi z żurawiną, dokładnie spiąć wykałaczką i związać nogi. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, dodać pozostałe jabłka, żurawinę i podlać winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 2,5godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na danie naczynia. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywę naczynia, piec kaczkę aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować