Kaczka z winnym sosem żurawinowo - śliwkowym

4.5 (182 ocen)

  • 5 godz.

Pyszne połączenie mięsa z kaczki z pysznym i aromatycznym sosem z zurawina, śliwką, czerwonym winem i chili. Polecam :)

  • 5 godz.

Składniki:

  • 2 udka kacze
    2 piersi kacze ze skorka
    suszony majeranek
    sol i pieprz

    100 g suszonej żurawiny
    duża garść suszonej śliwki
    2 łyżki soku z cytryny
    szczypta suszonej chili
    1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    400 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka z winnym sosem żurawinowo - śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04b2ofy 1. Mięso natrzeć solą , pieprzem oraz majerankiem. Najlepiej, gdyby tak przygotowane, przeleżało noc w lodowce.
    Na gorącą patelnię nałożyć mięso, najpierw od strony ze skorą . smażyć by się zrumieniło i wytopiło trochę tłuszczu. Przełożyć na druga stronę , smażyć by się zrumieniło. Zmniejszyć ogień, od czasu do czasu przekładać ze strony na stronę. Podczas smażenia powinno się wytworzyć sporo tłuszczu. Dolać około 3/4 szklanki wody i dusić na małym ogniu przez około 2 godziny lub do czasu aż mięso będzie miękkie.
  • image-1ebi03j 2. Żurawinę przepłukać, wlać 400 ml wody , dodać śliwki suszone chili i gotować na małym ogniu aż zrobi się dość gesty sos. Pod koniec gotowania dolać sok z cytryny oraz czerwone wino, chwile jeszcze gotować, zestawić z ognia.

    Sos zmiksować blenderem by był gładki. Mieso podać z ulubionymi dodatkami ( ziemniaki, kuskus ) polane pysznym i aromatycznym sosem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Mięso Śliwki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować