Kaczka z winnym sosem żurawinowo - śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso natrzeć solą , pieprzem oraz majerankiem. Najlepiej, gdyby tak przygotowane, przeleżało noc w lodowce.
Na gorącą patelnię nałożyć mięso, najpierw od strony ze skorą . smażyć by się zrumieniło i wytopiło trochę tłuszczu. Przełożyć na druga stronę , smażyć by się zrumieniło. Zmniejszyć ogień, od czasu do czasu przekładać ze strony na stronę. Podczas smażenia powinno się wytworzyć sporo tłuszczu. Dolać około 3/4 szklanki wody i dusić na małym ogniu przez około 2 godziny lub do czasu aż mięso będzie miękkie.
2.Żurawinę przepłukać, wlać 400 ml wody , dodać śliwki suszone chili i gotować na małym ogniu aż zrobi się dość gesty sos. Pod koniec gotowania dolać sok z cytryny oraz czerwone wino, chwile jeszcze gotować, zestawić z ognia.
Sos zmiksować blenderem by był gładki. Mieso podać z ulubionymi dodatkami ( ziemniaki, kuskus ) polane pysznym i aromatycznym sosem .
Komentarze