Schabowy z sosem żurawinowo - chrzanowym

4.49 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Takie danie gościło u mnie na stole Wielkanocnym. Wszyscy goście byli zachwyceni, tak nam smakowało, że postanowiłam zrobić je jeszcze raz.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    100 g żurawiny
    papryka ostra, sól, pieprz

    5 dag masła
    łyżka mąki
    150 ml bulionu
    ok 70ml śmietanki 30%
    2 łyżeczki chrzanu
    łyżeczka musztardy chrzanowej
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schabowy z sosem żurawinowo - chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy i delikatnie nacinamy. Cienkim nożem robimy dziury i wkładamy w nie owoce żurawiny (na kg schabu ok połowy opakowania). Nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką. Tak przygotowany schab wkładamy do lodówki na noc.
  • 2. Schab wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w 180*C przez godzinę w między czasie polewając go wytopionym tłuszczem oraz wodą.
    Schab będzie dzięki temu soczysty i nie wyschnie.
  • 3. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki. Dolewamy przygotowany bulion (może być z kostki), śmietanę, chrzan, musztardę i doprawiamy do smaku pieprzem. Na końcu dodajemy pozostałą żurawinę.
  • 4. Gdy schab trochę ostygnie kroimy go na plastry i polewamy sosem.

    Smacznego! :)

Porady

Schab podaję z ryżem i buraczkami lub z ziemniakami ugotowanymi na parze. Jeżeli ktoś nie przepada za żurawiną może dodać inne owoce np morele

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować