Chyba najpopularniejsza kaczka pieczona to kaczka po pekińsku, potrawa z kuchni chińskiej. Kaczkę moczy się we wrzątku, pokrywa specjalnym syropem i piecze nad ogniem z drewna drzew owocowych. Tak serwowana kaczka to prawdziwy rarytas. To właśnie dzięki syropowi maltozowemu uzyskuje się chrupiącą skórkę, a zanurzenie kaczki we wrzątku przed pieczeniem, że kaczka pieczona nie wysuszy się.

W naszym kraju jednak popularniejszym daniem jest kaczka z jabłkami. To w wielu domach tradycyjny niedzielny posiłek, serwowany od pokoleń. Jabłka, ważne, by użyć kwaśnych odmian, wkłada się do środka ptaka -  kaczka pieczona, wcześniej nafaszerowana jabłkami to bardziej zmiękczone i nawilżone mięso. Częstym dodatkiem do tego duetu znanego jako kaczka pieczona z jabłkami jest także majeranek. Jeśli nie macie całego korpusu, to danie można przygotować także z piersi - zobacz przepis na pieczone piersi kaczki z żurawiną i jabłkiem.

Warto pamiętać, że kaczka to nie tylko pyszne mięso, ale i cenny tłuszcz, wytapiający się z mięsa podczas pobytu w piekarniku. Warto wykorzystać go do innych dań pieczonych.

Przeczytaj nasze rady, by taka kaczka z piekarnika była pysznym daniem!

Aby kaczka pieczona miała ładnie przyrumienioną i chrupiącą skórkę, należy na 15 minut przed końcem pieczenia spryskać ją bardzo zimną wodą.

Warto mieć na uwadze, że kaczka pieczona nie może mieć przesuszonego mięsa. Aby było one soczyste należy podczas pieczenia, w drugiej jego części, podlewać kaczkę sosem. Dodatkowo po upieczeniu kaczki nie należy od razu kroić – kaczka będzie bardziej soczysta, jeśli damy jej odpocząć.