PIECZONA KACZKA W GLAZURZE ŻURAWINOWO IMBIROWEJ

4.5 (148 ocen)

  • 3 godz.

Mięso kaczki jest rewelacyjne.Dobrze wypieczona, mięciutka i soczysta z podpieczoną skórką i mięsem odchodzącym od kości.Moja była naprawdę idealnie doprawiona.Wyczuwalna ostrość chili i imbiru, kwaskowatość żurawiny i soku z cytryny została przełamana słodyczą miodu i sosem sojowym.

  • 3 godz.

Składniki:

  • kaczka około 2kg.
    1 łyżka majeranku
    kawałek świeżego korzenia imbiru ok 50g.
    sól, pieprz
    2-3 łyżki oliwy

    Składniki na glazurę:

    1/3 szklanki żurawiny (gotowej ze słoiczka)
    1 łyżka miodu
    sok z jednej cytryny lub limonki
    pół papryczki chili
    świeże gałązki tymianku
    1/4 szklanka ciemnego sosu sojowego
    sok z jednej małej pomarańczy ( je nie dodałam)

    Do podania: Makaron Chow Mein z mąki pszennej / kluseczki kładzione / ryż

Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona kaczka w glazurze żurawinowo imbirowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kaczka przyprawy 1. Kaczkę umyłam.Odkroiłam z niej tłuste kawałki. Posmarowałam ją oliwą, solą, majerankiem i startym imbirem.
    Przykryłam i odstawiłam na noc do lodówki.
  • 2. Na drugi dzień wstawiłam kaczkę do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika.
    Piekłam ją bez przykrycia przez 30 minut.
    Następnie pod przykryciem
    (wystarczy folia aluminiowa jeśli pieczecie na blasze)
    przez 2 godziny w temp.180 stopni.
    Kaczkę co jakiś czas przekręcałam i polewałam wytapiającym się sosem.
    Jeżeli będziecie piec większą kaczkę, to wydłużcie czas pieczenia.
  • składniki na glazurę do kaczki 3. Przygotowałam składniki na glazurę.
  • marynata do kaczki 4. W miseczce wymieszałam składniki na glazurę.
  • kaczka w glazurze 5. Możecie odlać nadmiar wytopionego sosu, schować go do lodówki i wykorzystać
    do podsmażania np.kluseczek kładzionych, makaronu lub ziemniaków.
    Chociaż po połączeniu go z naszą glazurą był idealny i wyśmienicie pasował do makaronu.
    Pół godziny przed wyjęciem polałam nią kaczkę.
    Można wtedy już piec ją bez przykrycia.
  • pierś z kaczki 6. Wykrojoną pierś pokroiłam w plasterki.
    Idealnie pasował do niej makaron Chow Mein.
    Można go podsmażyć w wytopionym sosie i żurawinie.Można ją podawać również z kładzionymi kluseczkami.Smacznego!

Porady

Kaczkę należy często polewać sosem z pieczenia aby nie wyschła i nie zrobiła się sucha. Jeśli pieczecie ją w zamkniętym garnku np.ceramicznym lub żaroodpornym nie ma potrzeby jej wtedy polewać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować