Kaczka z jabłkami, żurawiną i kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę myjemy, obrywamy zbędny tłuszcz (podobno tak się nie powinno robić, ja robię), osuszamy ręcznikami papierowymi, dokładnie nacieramy z zewnątrz i w środku solą, pieprzem i ziołami.
2.Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, mieszamy je z żurawiną i startym w moździerzu kardamonem. Tak przygotowanym nadzieniem napychamy dokładnie kaczkę. Nie musiałam jej zaszywać, gdyż piekłam w rzymskim garnku. Absolutnie nic nie miało prawa z niej wypaść.
Garnek przykrywamy pokrywą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st.C i pieczemy około 3 godziny. Moja potrzebowała tyle czasu, aby stała się idealnie mięciutka.
3.Po około 2 godzinach zlewamy większość wytopionego tłuszczu. Pół godziny przed końcem pieczenia, zdejmujemy pokrywę, wlewamy Porto, zwiększamy temperaturę do 180 st.C i dopiekamy kaczkę. Powinna uzyskać brązową i chrupiącą skórkę dzięki temu.
4.Po upieczeniu, całość sosu spod kaczki wlewamy do garnka, zagotowujemy i zagęszczamy łyżeczką mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podawałam z ziemniakami i makaronem ryżowym, do wyboru. Makaron przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodałam do niego trochę sosu słodko-kwaśnego chili i sosu ostrygowego.
Komentarze