kaczka z jabłkami i majerankiem

4.5 (183 ocen)

  • 45 min

Kaczka to wykwintne mięso, doskonałe na uroczysty obiad.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na danie dla dwóch osób:

    2 filety z kaczki ze skórką
    duże jabłko
    1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
    2 łyżki oleju
    łyżka suszonego majeranku
    sól, pieprz
    świeży tymianek


Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka z jabłkami i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać. Skórkę naciąć w kratkę ostrym nożem. Natrzeć filet olejem wymieszanym z ziołami, solą i pieprzem. Położyć mięso na zimnej patelni, skórką do dołu i ustawić na ogniu. Smażyć około 6-8 minut aż tłuszcz się wytopi, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć około 5 minut. Następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w 200*C kolejne około 10 minut (lub krócej, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia mięsa). W tym czasie na patelni z wytopionym tłuszczem podsmażyć jabłka pokrojone na półplasterki, podlać winem i odparować je. Filet po upieczeniu pokroić w plasterki. Można podać kluseczkami i sosem lub z jabłkami jako przystawkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować