Kaczka z jabłkami i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać. Skórkę naciąć w kratkę ostrym nożem. Natrzeć filet olejem wymieszanym z ziołami, solą i pieprzem. Położyć mięso na zimnej patelni, skórką do dołu i ustawić na ogniu. Smażyć około 6-8 minut aż tłuszcz się wytopi, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć około 5 minut. Następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w 200*C kolejne około 10 minut (lub krócej, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia mięsa). W tym czasie na patelni z wytopionym tłuszczem podsmażyć jabłka pokrojone na półplasterki, podlać winem i odparować je. Filet po upieczeniu pokroić w plasterki. Można podać kluseczkami i sosem lub z jabłkami jako przystawkę.
Komentarze