Kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem

4.47 (171 ocen)

  • 30 min

Klasyczne danie polskiej kuchni,doskonała na niedzielny lub świąteczny obiad z chrupiącą skórką i soczystym mięsem.

  • 30 min

Składniki:

  • Kaczka patroszona(tuszka)
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka słodkiej mielonej papryki
    1 łyżka soli
    1 łyżka czarnego mielonego pieprzu
    olej

    nadzienie:
    3 jabłka
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka cukru
    1 łyżka majeranku
Wystaw ocenę:

4.47 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę umyj,osusz i natrzyj ją od zewnątrz i w środku przyprawami,odstaw na 2 godziny.
  • 2. Jabłka umyj,osusz i pokrój na ósemki,usuń gniazda nasienne,skrop sokiem z cytryny,dodaj cukier,roztarty w dłoniach majeranek,przemieszaj.
  • 3. Pokrojone jabłka włóż do "brzuszka kaczki,zepnij wykałaczkami,mięso przełóż na blaszkę do pieczenia.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piecz 1,5-2 godzin co jakiś czas polewając wytworzonym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować