Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem od środka i na zewnątrz.
Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Owoce dokładnie umyć.
Pomarańcze (nad miseczką) obrać ze skórki wraz z białą błonką, ostrym nożem powycinać z cząstek filety, zbierając przy tym wypływający sok .
Z ogryzków wycisnąć pozostały sok.
Połowę jabłek obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.
Jabłka i połowę filetów z pomarańczy oprószyć dość obficie majerankiem i tymiankiem, delikatnie wymieszać i włożyć do środka kaczki.
Otwór zasznurować lub złożyć nóżki na krzyż i umieścić ich końce w nacięciach skóry, tak żeby farsz nie mógł uciec.
Kaczkę oprószyć tymiankiem i majerankiem, umieścić piersią do góry w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec około 1 godziny i 30-40 minut w temperaturze 180 stopni z termo biegiem.
Następnie zdjąć przykrywkę i dopiekać jeszcze kaczkę 30 minut aż kaczka się ładnie zrumieni.
Z nieobranych jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić je w ósemki, wrzucić na rozgrzaną patelnię, lekko zrumienić, dodać pozostałe cząstki pomarańczy i sok pomarańczowy, podgrzać.
Kaczkę wyłożyć na półmisek, przybrać gorącymi owocami.
Do pieczenia użyłam metalowej brytfanki, którą luźno przykryłam grubą folią aluminiową.
Komentarze