Kaczka w pomarańczach

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Idealne danie na znakomity odbiad/kolację dla rodziny, znajomych czy bardziej oficjalną okazję :-)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - podwójna pierś z kaczki: 1 sztuka
    - pomarańcze duże: 4 sztuki
    - ziemniaki obgotowane: 1 kilogram
    - kapusta młoda: 0.5 sztuki
    - koper: 1 pęczek
    - sól: 15 gramów
    - Pieprz czarny Kamis: 15 gramów
    - oliwa: 15 mililitrów
    - miód: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka w pomarańczach 1. Piersi kaczki dzień przed podaniem marynuje w soku z pomrańczy. Wyjmuje z lodówki ok godziny przed smażeniem. Osuszam z soku i nacieram sola i pieprzem. Obsmażam z każdej strony ok 10 minut zaczynająć od strony ze skórą. Gdy tłuzcz się wytopi zdejmuje z patelni. W naczyniu żaroodpornym obgotowane, pokrojone i nasmarowane oliwą i przyprawami ziemniaki i wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na ok godzinę. Po 20 minutach na ziemniaki kładę piers kaczkii.A po kolejnych 10 obrane z błonek cząstki pomarańczy.Na powstały ze smażeni tłuszcz na dolewam sok z pomarańczy ok pół szkalnki i łyżkę miodu. Gotuje ciągle mieszając do zredukowania i uzyskania gęstej konsystencji.
    Po godzinie od włożenia ziemniaków wyłączam piekarnik. Piersi wyjmuje i kroję na plastry.Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty wymieszanej z przyprawami i duzą ilościa kopru. Przed podaniem pierś polewam sosem pomarańczowym i dekoruję upieczonymi cząstkami pomarańczy.Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Sól Kapusta Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować