Kaczka w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kaczki dzień przed podaniem marynuje w soku z pomrańczy. Wyjmuje z lodówki ok godziny przed smażeniem. Osuszam z soku i nacieram sola i pieprzem. Obsmażam z każdej strony ok 10 minut zaczynająć od strony ze skórą. Gdy tłuzcz się wytopi zdejmuje z patelni. W naczyniu żaroodpornym obgotowane, pokrojone i nasmarowane oliwą i przyprawami ziemniaki i wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na ok godzinę. Po 20 minutach na ziemniaki kładę piers kaczkii.A po kolejnych 10 obrane z błonek cząstki pomarańczy.Na powstały ze smażeni tłuszcz na dolewam sok z pomarańczy ok pół szkalnki i łyżkę miodu. Gotuje ciągle mieszając do zredukowania i uzyskania gęstej konsystencji.
Po godzinie od włożenia ziemniaków wyłączam piekarnik. Piersi wyjmuje i kroję na plastry.Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty wymieszanej z przyprawami i duzą ilościa kopru. Przed podaniem pierś polewam sosem pomarańczowym i dekoruję upieczonymi cząstkami pomarańczy.Smacznego :-)
Komentarze