Kaczka w pomarańczach

  • wyświetlono: 3718 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Wyborna,winna kaczka z farszem owocowym na wyjątkowe okazje.

IMG_1607 — kopia

Składniki

kaczka o wadze 2,5 kg
4 pomarańcze
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka papryki mielonej słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
5 łyżek oliwy
łyżka masła
sól, pieprz
natka pietruszki do dekoracji






Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kaczka w pomarańczach

  • kaczka i pomarańcze w winie1. Kaczkę dokładnie umyć, szczególnie w środku i odstawić do osuszenia. Z oliwy, papryki mielonej, ziół prowansalskich, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu zrobić marynatę. Marynatą posmarować kaczkę i odstawić na min. godzinę w chłodne miejsce.
  • nafaszeruj kaczkę2. Pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i namoczyć w szklance czerwonego wina przez 15 minut. Następnie nafaszerować kaczkę nasączonymi w winie pomarańczami i spiąć wykałaczkami,aby farsz podczas pieczenia nie wydostał się na zewnątrz.(wino zostawić)
  • kaczkę zepnij wykałaczkami3. Tak przygotowaną kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, na dno dać łyżkę masła, szklankę wody i wino od nasączania pomarańczy. Piec ok.2,5 godz w 180 st. co jakiś czas podlewając mięso sosem, który się wytworzył podczas pieczenia. Po około 45 minutach pieczenia dodać pokrojoną w piórka cebulę i pozostałe pomarańcze. Kaczkę udekorowaną świeżymi pomarańczami i natką pietruszki podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Porady

Kaczki najlepsze są pieczone z nadzieniem. Pasują do nich przede wszystkim nadzienia owocowe i cytrusy. Ich kwasek zwiększa kruchość mięsa, wzbogaca smak, a także ułatwia strawienie dania.
Aby zioła, którymi posypuje się drób, nie przypalały się, wystarczy wymieszać je z olejem lub innym płynnym tłuszczem.

Kaczki nie należy rozmrażać w temperaturze pokojowej, ale po wyjęciu z zamrażalnika trzeba ją położyć w lodówce na najniższym jej poziomie. Czasami na rozmrożenie, trzeba poczekać więcej niż jeden dzień. W przeciwnym razie mięso będzie twarde i niesmaczne.

Czas pieczenia kaczki w temperaturze 180st.: na każde 50 dag mięsa należy liczyć 30 minut. Kaczki nie powinno się kroić wcześniej niż 10-15 minut po wyjęciu z piekarnika, gdyż sok wypłynie i mięso będzie suche.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babcidróbpieczona kaczka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kaczka pieczona w pomarańczach z miodem i goździkami

Dodane przez: justi2401

Kaczka pieczona w pomarańczach z miodem i...

Wspaniała, soczysta i bardzo aromatyczna...

image-130ljio

Dodane przez: majka190382

KACZKA Z JABŁKAMI I POMARAŃCZAMI

Pyszne wykwintne jedzonko, niezwykle...

image-0qii0e2

Dodane przez: bryndzia

Kaczka z jabłkami i pomarańczami

Pyszna i aromatyczna kaczka faszerowana...

Kaczka z jabłkami żurawiną i pomarańczą

Dodane przez: 2milutka

Kaczka z jabłkami żurawiną i pomarańczą

Tradycyjny przepis na pyszną pieczoną...

kaczka

Dodane przez: marysiaz

Kaczka z jabłkami i pomarańczami

Bardzo smaczna, soczysta kaczuszka...

Kaczka z żurawiną i pomarańczami

Dodane przez: Zielony Bankiet

Kaczka z żurawiną i pomarańczami

Kaczka z żurawiną i pomarańczami