Kaczka w pomarańczach

4.99 (146 ocen)

Wyborna,winna kaczka z farszem owocowym na wyjątkowe okazje.

Składniki:

  • kaczka o wadze 2,5 kg
    4 pomarańcze
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
    1 łyżka papryki mielonej słodkiej
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    5 łyżek oliwy
    łyżka masła
    sól, pieprz
    natka pietruszki do dekoracji






Wystaw ocenę:

4.99 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kaczka i pomarańcze w winie 1. Kaczkę dokładnie umyć, szczególnie w środku i odstawić do osuszenia. Z oliwy, papryki mielonej, ziół prowansalskich, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu zrobić marynatę. Marynatą posmarować kaczkę i odstawić na min. godzinę w chłodne miejsce.
  • nafaszeruj kaczkę 2. Pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i namoczyć w szklance czerwonego wina przez 15 minut. Następnie nafaszerować kaczkę nasączonymi w winie pomarańczami i spiąć wykałaczkami,aby farsz podczas pieczenia nie wydostał się na zewnątrz.(wino zostawić)
  • kaczkę zepnij wykałaczkami 3. Tak przygotowaną kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, na dno dać łyżkę masła, szklankę wody i wino od nasączania pomarańczy. Piec ok.2,5 godz w 180 st. co jakiś czas podlewając mięso sosem, który się wytworzył podczas pieczenia. Po około 45 minutach pieczenia dodać pokrojoną w piórka cebulę i pozostałe pomarańcze. Kaczkę udekorowaną świeżymi pomarańczami i natką pietruszki podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Porady

Kaczki najlepsze są pieczone z nadzieniem. Pasują do nich przede wszystkim nadzienia owocowe i cytrusy. Ich kwasek zwiększa kruchość mięsa, wzbogaca smak, a także ułatwia strawienie dania. Aby zioła, którymi posypuje się drób, nie przypalały się, wystarczy wymieszać je z olejem lub innym płynnym tłuszczem. Kaczki nie należy rozmrażać w temperaturze pokojowej, ale po wyjęciu z zamrażalnika trzeba ją położyć w lodówce na najniższym jej poziomie. Czasami na rozmrożenie, trzeba poczekać więcej niż jeden dzień. W przeciwnym razie mięso będzie twarde i niesmaczne. Czas pieczenia kaczki w temperaturze 180st.: na każde 50 dag mięsa należy liczyć 30 minut. Kaczki nie powinno się kroić wcześniej niż 10-15 minut po wyjęciu z piekarnika, gdyż sok wypłynie i mięso będzie suche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować