Kaczka w pomarańczach

4.5 (147 ocen)

Najlepsza kaczka jaką do tej pory jadłam. Mięso jest soczyste i delikatne. Aromat pomarańczy dopełnia wszystko. Polecam na świąteczny obiad.

Składniki:

  • 1 kaczka do 2kg
    2 duże pomarańcze
    1 duże jabłko

    MARYNATA:
    sok z 1 pomarańczy
    3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka miodu
    3-4 ząbki czosnku
    1 łyżka soli
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24q9sop 1. Kaczkę oczyścić. Zagotować wodę w dużym garnku, tak aby weszła cała kaczka i woda ją całkowicie zakryła. Zdjąć z ognia i włożyć kaczkę do wrzątku na 3min. Wyciągnąć i osuszyć.
  • image-17mvdfc 2. Przygotować marynatę z podanych składników umieszczając wszystko w miseczce i rozcierając. Czosnek należy przecisnąć przez praskę. Taką marynatą natrzeć całą kaczkę i odstawić na co minimum 3godziny. Moja stała całą noc. Pomarańczom odkroić skórkę i pokroić na plasterki. Jabłko również pokroić, bez gniazd nasiennych, ale ze skórką. Część owoców włożyć do kaczki i ją zaszyć.
  • image-1wjyc2v 3. Przełożyć do naczynia żaroodpornego obłożyć resztą owoców. Piec w 170*C przez 2 godziny. W trakcie pieczenia polewać wytopionymi płynami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Mięso Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować