Kaczka pieczona w azjatyckich przyprawach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczna pieczona kaczka z szalotkami. Pyszne danie na świąteczny obiad

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kaczka - 1/2 szt
    Szalotki - 10szt
    Czosnek - 4 ząbki

    Marynata:
    Olej - 1 łyżka
    Olej sezamowy - 1 łyżka
    Mirin - 2 łyżki
    Ostry sos chilli - 1 łyżka
    Przyprawy mielone: kumin, kolendra, trawa cytrynowa - po 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona w azjatyckich przyprawach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka pieczona w azjatyckich przyprawach 1. Składniki na marynatę mieszamy. Nacieramy kaczkę marynatą na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Wyciągamy ją z lodówki ok 1 godzinę przed pieczeniem.

    Do naczynia żaroodpornego wlewamy 200ml wody. Wkładamy obrane szalotki i rozgniecione lekko ząbki czosnku.
    Na to układamy kaczkę.
  • Kaczka pieczona w azjatyckich przyprawach 2. Kaczkę pieczemy w 180 stopniach przez 90 minut. Kiedy kaczka zacznie się rumienić, co 10 minut trzeba podlewać ją sokami, które się z niej wytapiają. Dzięki temu będzie miała kruchą skórkę, a w środku pozostanie miękka.

Porady

Jeśli macie całą kaczkę, musicie zwiększyć długość pieczenia - należy liczyć 1 godzinę na 1kg mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować