Kabaklı Ekmek - turecki chlebek z cukinią

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Słodki chlebek z cukinią, która w tureckiej kuchni jest jednym z najbardziej popularnych warzyw. Jej dodatek sprawia, że wypiek ma wspaniały smak. Przyprawy odgrywają tutaj równie ważną rolę.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -cukinia : 1 sztuka (średnia, ze skórką)
    -mąka pszenna : 3 szklanki
    -proszek do pieczenia : 1 łyżka
    -sól morska : 1 łyżeczka
    -jajka : 3 sztuki
    -cukier drobny do wypieków : 4-5 łyżek
    -śmietana 18 % : 2 łyżki
    -oliwa lub olej : 180 ml
    -gałka muszkatołowa (mielona) : 1 łyżeczka
    -cynamon (mielony) : 1 łyżka
    -kardamon (mielony) : 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Kabaklı ekmek - turecki chlebek z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kebak-cukinia 1. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnić (pulsacyjnie) w malakserze. Posypać solą. Zalać zimną wodą, dokładnie osączyć z nadmiaru wody (najlepiej przez czystą ścierkę kuchenną lub gazę).
    Uwaga : nie można pominąć czynności osączania cukinii z nadmiaru soku, gdyż wpływa to na strukturę wypieku,byłby on zbyt wilgotny.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i przyprawami. Dodać oliwę, jajka i śmietanę, połączyć składniki.
  • turecki chelbek z cukinii 3. Ciastem napełnić formę keksową. Piec 60 minut w temp. 190 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować