Chlebek turecki po polsku

  • wyświetlono: 176 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Myślę, że każdy zna smak tego chlebka. Słodki, z rodzynkami. Żeby go zrobić potrzebna jest melasa. Melasa nie zawsze stoi na półce w spiżarni, ale zawsze stoi miód i to on zastąpił melasę. Polecam, warto zrobić.

ewaeu
  • 1 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

500-600 g mąki pszennej
4 łyżki miodu w płynie ( u mnie lipowy)
rodzynki sułtańskie 100 g
250 ml kefiru
250 ml ciepłej wody
4 łyżki rozpuszczalnej kawy
25 g drożdży
łyżka cukru
1/3 łyżeczki soli
jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Chlebek turecki po polsku

  • Chlebek turecki po polsku1. W ciepłej wodzie rozpuścić kawę. Przelać do miseczki i dodać kefir. Dodać cukier i pokruszone drożdże oraz rodzynki. Pomieszać i odstawić na ok. 15 min.
    Dodać miód i mąkę pszenną porcjami. Mieszać drewnianą łyżką.
    Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min.
    Ponownie pomieszać i przełożyć do foremki ( 11x40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ładnie wyrównać i posmarować rozbełtanym jajkiem.
    Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić grzanie na 180 stopni. Piec ok. 60 min, do suchego patyczka.
    Wystudzić na kratce.
    Smacznego.

Porady

Jeśli mamy scukrzony miód można go rozpuścić wkładając słoik do dość ciepłej wody i pozostawić na kilkanaście minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

miódrodzynkichlebek tureckisłodki chlebekturecki chlebek

Komentarze

Podobne przepisy

Dietetyczny chlebek

Dodane przez: MagdalenaS

Dietetyczny chlebek

Łatwy, pachnący ziołami, szybki...

Tureckie chlebki pita.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tureckie chlebki pita

Pierwszy raz upiekłam te chlebki...

mięsko

Dodane przez: goshia

Mięsny chlebek

Chyba nie ma na świecie smaczniejszej...

bułeczki tureckie

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta

Fantastyczne bułeczki, które najlepiej...

Paprykowy chlebek.

Dodane przez: BABECZKA 35

Paprykowy chlebek

Pyszny lekko pikantny chlebek,który...

Chlebek ziołowo-czosnkowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy

Ten chlebek gości u mnie od dawna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE