Chlebek Turecki

4.42 (179 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Pyszny Chlebek Turecki,może być na śniadanie jak i do kawki jako ciasto. Jest prosty w zrobieniu a efekt niesamowity, zapach i smak chlebka ....bezcenne :)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • - 500 g maki pszennej typ 650 - 750
    - 40 g masła
    - 2 duże łyżki cukru trzcinowego
    - 5 g soli ( 1 mała łyżeczka )
    - 25 g świeżych drożdży
    - 4 łyżki kawy zbożowej
    - 250 ml mleka
    - 100 ml melasy
    - 100 g rodzynek
    - 1 jajko

    Dodatkowo : jajko do posmarowania chlebków
Wystaw ocenę:

4.42 (179 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Desery

Chlebek turecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z Drożdży ,cukru i części letniego mleka robimy rozczyn i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
    Mleko ,melasę i masło podgrzewamy żeby się rozpuściło i połączyło ale nie zagotowało ,ma być lekko ciepłe,
    mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę ok 10 minut ,ciasto będzie lekko klejące,
    posypujemy delikatnie mąką ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
    Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części i układamy uformowane chlebki na blaszce wyłożonej podwójnym papierem do pieczenia
    przykrywamy o odstawiamy na 30 minut aż podrosną trochę,
    Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, chlebki smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 25 -30 minut.
    Wyciągamy i studzimy na kratce :)

Porady

jeśli nie mamy kawy zbozowej można dodac rozpuszczalnej ale polowe porcji,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować