Chlebek z cukinią

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Smaczny chlebek, z dodatkiem ziaren z dyni. Wyśmienicie smakuje z masełkiem i dżemem.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała cukinia[20 cm. ]
    2 dag. drożdży
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    2 łyżki oleju
    2,5 szklanki mąki pszennej
    2 szczypty soli
    2 szczypty cukru
    2 łyżki ziaren z dyni
    Dodatkowo:
    1 łyżka ziaren z dyni
    1 łyżka mleka
    foremka do zapiekania wysmarowana masłem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Cukinie obieram ze skórki, trę na tarce o dużych oczkach, posypuję szczyptą soli, po paru minutach odciskam sok. Do lekko podgrzanego jogurtu dodaję drożdże i mieszam. Z mąki, cukru, cukinii, drożdży z jogurtem, olejem zagniatam ciasto, dodaje ziarna dyni, zagniatam. Nakrywam ściereczką pozostawiam na 30 minut.
  • jk 2. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatam, formuję chlebek, kładę do foremki, smaruję mlekiem i posypuję ziarnami dyni. Odstawiam na 15 minut, piekę 50 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chlebek.

To może cię zainteresować