Puszyste i delikatne drożdżowe wnętrze potrafi zawrócić w głowie nie jednemu. Jogurtowa chałka z kruszonką najlepiej smakuje do kubka ciepłego mleka, kakao. Nie jest za słodka, jest smaczna na sucho jak i z takimi dodatkami jak domowe powidła, konfitura itp. Najmłodszy w rodzinie uwielbia tego typu wypieki na śniadanie, podwieczorek czy kolacje. Uwierzcie mi, że taka chałka znika w locie jeszcze letnia. Zdążyłam wyjąć z piekarnika i już syn przyszedł do kuchni, podobno za zapache i co chwile się pytał czy już można kroić. Jedno z prostszych i smaczniejszych wypieków drożdżowych.
5 (1 ocen)
Porady
Owoce możesz pominąć, ja akurat miałam jeszcze mrożone jagody od poprzedniego ciasta i chciałam je wykorzystać. Jogurt naturalny możesz zastąpić jogurtem greckim lub gęstą kwaśną śmietaną. Do posmarowania chałki po napuszeniu możesz użyć samego mleka lub żółtka roztrzepanego z łyżką mleka.
Komentarze