Jogurtowa chałka z kruszonką

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Puszyste i delikatne drożdżowe wnętrze potrafi zawrócić w głowie nie jednemu. Jogurtowa chałka z kruszonką najlepiej smakuje do kubka ciepłego mleka, kakao. Nie jest za słodka, jest smaczna na sucho jak i z takimi dodatkami jak domowe powidła, konfitura itp. Najmłodszy w rodzinie uwielbia tego typu wypieki na śniadanie, podwieczorek czy kolacje. Uwierzcie mi, że taka chałka znika w locie jeszcze letnia. Zdążyłam wyjąć z piekarnika i już syn przyszedł do kuchni, podobno za zapache i co chwile się pytał czy już można kroić. Jedno z prostszych i smaczniejszych wypieków drożdżowych.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 630 g mąki pszennej luksusowej
    2 łyżki cukru
    20 g świeżych drożdży
    ⅔ szkl. mleka
    1 szkl. jogurtu naturalnego
    1 jajko
    1 szczypta soli
    1 łyżka roztopionego masła
    ekstrakt z wanilii

    Kruszonka

    50 g mąki pszennej
    25 g cukru pudru
    25 g masła
    kilka kropel ekstraktu z wanilii - lub cukier waniliowy

    Dodatkowo

    2 garście mrożonych jagód - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Desery Kruszonka

Jogurtowa chałka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztop i odstaw na bok.
    Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże drożdże, wsyp cukier, następnie wlej ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Wbij jajko ze szczyptą soli, dodaj roztopione letnie masło, oraz jogurt naturalny.
    Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera.
    Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki, misy miksera.
    Ciasto uformuj w walec, przetnij na 6 równych kawałków.
    Każdy kawałek zroluj dłońmi na dłuższy pasek.
    Z 3 pasków upleć warkocz, czynność powtórz.
    Końce podwiń pod spód.
    Chałki ułóż na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do napuszenia na 40 min.
    Po tym czasie posmaruj delikatnie mlekiem i posyp owocami i kruszonką.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz do zarumienienia bez termoobiegu tylko góra – dół, ok. 25 – 30 min.
    Upieczone chałki pozostaw do wystygnięcia.
    Przed rozkrojeniem posyp cukrem pudrem.
    Smacznego!!!

Porady

Owoce możesz pominąć, ja akurat miałam jeszcze mrożone jagody od poprzedniego ciasta i chciałam je wykorzystać. Jogurt naturalny możesz zastąpić jogurtem greckim lub gęstą kwaśną śmietaną. Do posmarowania chałki po napuszeniu możesz użyć samego mleka lub żółtka roztrzepanego z łyżką mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować