Chałka z kruszonką

  • wyświetlono: 2535 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Przepis na chałkę z kruszonką, od razu muszę zaznaczyć, że z tego przepisu wychodzi gigantyczna chałka, dlatego można podzielić ciasto na dwie części i zrobić dwie mniejsze.

katarzynagotuje
  • 180min

Składniki

- 3 szklanki mąki,
- 60g masła
- 1 jajko
- 4-5 łyżek cukru
- 1 szklanka mleka,
- szczypta soli,
- 20g świżych drożdży (lub 10g suchych)
+ 1 jajko
2 łyżki mleka
(kruszonka)
- ok. 30g masła,
- ok. 3 łyżek mąki
- ok. 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania przepisu:

Chałka z kruszonką

  • 1. Mleko podgrzać, musi być ciepłe (nie gorące, żeby nie sparzyć drożdży!), Odlać 1/3 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozpuścić 60g masła. Rozkruszyć drożdże w miseczce - posypać 1 łyżka cukru, zalać odstawionym ciepłym mlekiem, wymieszać i dodać 3 łyżki mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia ( ok. 10-15 min). Mąkę przesiać (suche drożdże wystarczy wymieszać z przesianą mąką).
    Jajko roztrzepać z mlekiem i masłem. Wyrośnięte drożdże wymieszać z mąką. zrobić dołek, dodać jajko roztrzepane z mlekiem i masłem. Dodać szczyptę soli i łyżki cukru. Wyrabiać ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (60-90 min).
    Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 części i zrolować w wałki. iasto dzielę na 4 wałeczki. Złączyć końce na górze. Wziąć wałek zewnętrzny lewy i przełożyć go przez dwa sąsiadujące wałki po prawej. Następnie wciąć zewnętrzny wałek z drugiej strony i znowu przez dwa sąsiadujące. Zawsze zewnętrzny przełożyć przez dwa wałki. Końcówki wałków podwinąć pod spód chałki.
    Chałkę przykryć i pozostawić w ciepłe miejsce do napuszenia na ok. 40 min. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami (jeśli będzie za mało kruche można dodać trochę mąki lub cukru).
    Przed pieczeniem chałkę posmarować jajkiem rozptrzapnym z mlekiem i posypać kruszonką. Ja przykryłam chałkę folią aluminiową, bo zbyt szybko nabierała koloru.
    Piec na wysmarowanej tłuszczem blasze ok. 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180ºC.

Porady

Z przepisu można zrobić dwie mniejsze chałki zamiast jednej dużej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciechałkakruszonkapieczywochałka z kruszonką

Komentarze

Podobne przepisy

chałka jogurtowa z migdałową kruszonką

Dodane przez: Mroofinka

Chałka jogurtowa z migdałową kruszonką

Przepyszna i pulchna chałka idealna...

image-1e50jaw

Dodane przez: Alex M

Chałka z karobem i kruszonką

Córka wymarzyła sobie chałkę-murzynkę...

W całej okazałości.

Dodane przez: Słodko Słodka

Chałka z kruszonką

Moja pierwsza,zawsze się boje ciasta...

Chałka z kruszonką

Dodane przez: a_sad07

Chałka z kruszonką

Domowa, słodka bułka, idealna na...

Chałka

Dodane przez: lovetocook3

Chałka z kruszonką

Miękka, w sam raz słodka.. czego...

Chałka z suszonymi owocami i sezamową kruszonką

Dodane przez: agatab

Chałka z suszonymi owocami i sezamową kruszonką

Taka bułka chałka kojarzy mi się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE