Chałka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki, zalewamy 1/2 szkl. ciepłego mleka. Mieszamy całość pozbywając się grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min.
2.Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy rozmącone jajka połączone z roztopionym masłem oraz mlekiem, sól i pozostały cukier, dolewamy zaczyn i wyrabiamy masę.
3.Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy zaczyna odstawać od miski - będzie się kleić. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
4.Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i dzielimy na 2 części. Z każdej części formujemy 4 wałki i zaplatamy warkocz.
Chałki przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 45 min.
5.W czasie kiedy chałki wyrastają wyrabiamy kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce do połączenia się.
6.Chałki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 35 min.
Jeśli zbyt szybko będą się rumienić przykrywamy je folią aluminiową.
Studzimy na kratce.
Komentarze