Chałka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do dużej miski, na środku umieszczamy pokruszone drożdże i zasypujemy cukrem. Mleko podgrzewamy w rondelku, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy cukier z wanilią i sól. Ciepłe, ale nie gorący płyn dodajemy do mąki z drożdżami i cukrem. Przez kilka minut, energicznie zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.
Mąkę, cukier i masło szybko łączymy na kruszonkę i odkładamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części i formujemy długie, równe rulony. Układamy je na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby skrzyżowały się na środku. Zaplatamy je na warkocz z jednej strony. Następnie chałkę przekładamy na drugą stronę i postępujemy tak samo z pozostałymi ramionami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Chałkę smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy kruszonką. Pieczemy przez około 25 minut. Kroimy, gdy lekko przestygnie. Smacznego!
Przechowujemy szczelnie owiniętą w ściereczkę.
Komentarze