Chałka z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Domowa, słodka bułka, idealna na śniadanie lub deser. Świetnie sprawdzi się także jako baza do tostów francuskich.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3,5 szklanki mąki
    4-6 łyżek cukru
    20 g drożdży
    300 ml ciepłego mleka
    50 g masła
    10 g cukru z prawdziwą wanilią
    szczypta soli

    1 jajko

    Kruszonka:
    100 g mąki
    60 g cukru
    50 g zimnego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Chałka

Chałka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, na środku umieszczamy pokruszone drożdże i zasypujemy cukrem. Mleko podgrzewamy w rondelku, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy cukier z wanilią i sól. Ciepłe, ale nie gorący płyn dodajemy do mąki z drożdżami i cukrem. Przez kilka minut, energicznie zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.
    Mąkę, cukier i masło szybko łączymy na kruszonkę i odkładamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części i formujemy długie, równe rulony. Układamy je na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby skrzyżowały się na środku. Zaplatamy je na warkocz z jednej strony. Następnie chałkę przekładamy na drugą stronę i postępujemy tak samo z pozostałymi ramionami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Chałkę smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy kruszonką. Pieczemy przez około 25 minut. Kroimy, gdy lekko przestygnie. Smacznego!
    Przechowujemy szczelnie owiniętą w ściereczkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować