Jesienny kurczak

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jak tylko zobaczyliśmy ten przepis w miesięczniku Moje Gotowanie, to od razu przypadł nam do gustu. I oto jest

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka
    100 g masła
    100 g wędzonego parzonego boczku
    200 g świeżych grzybów
    20 g mąki
    500 ml rosołu drobiowego
    3 kapelusze suszonych grzybów
    10-15 szt marynowanych cebulek perłowych
    2-3 marchewki
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 główka czosnku
    mielona gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Jesienny kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jesienny kurczak 1. Pałki z kurczaka solimy. Pokrojony w kostkę boczek wrzucamy na rozgrzane masło (1/4 porcji), smażymy 2-3 min, dodajemy połowę mięsa, obsmażamy na rumiano, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy masło (1/4 porcji), drugą część mięsa, również obsmażamy i przekładamy do naczynia.
    Patelnię „opłukujemy” częścią rosołu, zlewamy do naczynia z mięsem.
    Grzyby kroimy na większe części, smażymy na ¼ porcji masła, nie mieszamy, przekładamy do kurczaka.
    Na patelnię wrzucamy ostatni kawałek masła, dodajemy mąkę, podsmażamy na złoto.
    Cienkim strumieniem wlewamy bulion, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
    Zalewamy tym kurczaka, dodajemy suszone grzyby, cebulki, marchewki skrojone na cienkie plasterki, liść laurowy, ziele angielskie, przekrojoną na pół (nie obraną) główkę czosnku, oprószamy solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.
    Naczynie żaroodporne przykrywamy, dusimy 60 min w temperaturze 170°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurczak Pałki z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować