kurczak pieczony z pieczarkami

4.5 (189 ocen)

  • 60 min

Propozycja na pieczone udka, pachnące, proste i "bez roboty", takie obiady to ja lubię :)

  • 60 min

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
    350 gramów malutkich pieczarek
    marynata:
    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    4 łyżki oleju lub oliwy
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka soku z cytryny
    0,5 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
    1/3 łyżeczki tymianku (opcjonalnie)
    1 łyżeczka miodu
    2 szczypty pieprzu cayenne lub ostrej papryki
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
    1/5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak pieczony z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą, odstawić na 10 minut.
    Mięso umyć, osuszyć, poukładać w worku do pieczenia, posmarować marynatą, odstawić na około 1 - 1,5 godziny do lodówki. Następnie pieczarki powpychać między mięso.
    Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, włożyć mięso i piec około 65 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieczarki Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować