JESIENNY KURCZAK PIECZONY Z WARZYWAMI

4.5 (168 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jesien to taka pora roku kiedy w kuchni mamy cala game przeroznych warzyw do wyboru. Mozna tworzyc z nich wyjatkowe smaki i aromaty. Tym razem postanowilam zebrac kilka z nich w jednym garnku i stworzyc danie typowo jesienne, jednogarnkowe z nuta sentymentu za przemijajacym latem.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 udek drobiowych
    10 czerwonych ziemniaczkow
    8 glowek brukselki
    1 maly batat
    1 biala czesc pora
    1/2 cebuli
    2 jablka
    5 sliwek
    pieprz mlotkowy z kolendra
    Sol
    papryka slodka
    Ziola prowansalskie
    2 lyzki oleju

    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jesienny kurczak pieczony z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyc, osuszyc natrzec sola, pieprzemi, paryka i ziolami prowansalskimi. Odstawic na kilka godzin w chlodne miejsce.
  • 2. Czerwone ziemniaki I brukselke przekroic na pol, batata pokroic w kostke, warzywa wylozyc do zaroodpornego naczynia. Na warzywa ulozyc mieso, cebule I pora pokroic w piorka, jablka pokroic w cwiartki, poukladac. Polowki sliwek dodac do warzyw. Calosc lekko oproszyc sola, pieprzem I ziolami prowansalskimi I skropic olejem. Naczynie nakryc folia, wstawic do piekarnika. Pieczenie ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni.
  • 3. Przed podaniem posypac siekana natka pietruszki.

Porady

Czerwone ziemniaczki mozna wczesniej lekko podgotowac, aby nie byly zbyt twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Warzywa Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować