Jesienna zupa warzywna

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Z miłości do warzyw. Pyszna, lekka zupa warzywna idealna na każdą jesienną pogodę.

  • 30 min

Składniki:

  • pół główki kapusty włoskiej
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/4 seler
    1 por
    1 kalarepka
    1/4 kg brukselki
    1 łodyga selera naciowego
    cebula
    puszka pomidorów pelati
    1-2 łyżki masła
    2 ziela angielskie
    liść laurowy
    sól
    pieprz ziołowy
    ok. 2 litry wody
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki kolendry
    1/2 łyżeczki kminek
    czosnek granulowany
    1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
    1/2 suszonego owocu jałowca
    1 łyżeczka chili
    1 łyżeczka rozmarynu
    1/2 łyżeczki kurkumy
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Jesienna zupa warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa kroimy i podduszamy na maśle. Zalewamy wodą i gotujemy, aż będą miękkie. Zalewamy pomidorami i jeszcze chwilę gotujemy. Zioła ucieramy w moździerzu. Na koniec wsypujemy przyprawy do zupy. Gotowe.

Porady

Żeby jeszcze wydobyć i podkreślić smak warzyw, już na talerzu do gorącej zupy dodaję pół łyżeczki MISO. Miso- bardzo zdrowa tradycyjna gęsta japońska pasta, produkowana ze sfermentowanej soi, z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli i drożdży.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa Kapusta Marchewka Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować